Bruine rat
beschrijving
De bruine rat heeft een vrij korte snuit en is, voor een knaagdier, stevig gebouwd. Het is één van de grotere soorten van het rattengeslacht. De bruine rat wordt tussen de 21 tot 29 cm lang (zonder staart). De bijna kale staart is korter dan het lichaam en meet 15 tot 23 cm. Het lichaamsgewicht varieert tussen de 150 en 500 gram. De bruine rat heeft kleine licht behaarde oren en over het algemeen een ruige grijsbruine vacht. De vacht is aan de buikzijde lichtgrijs van kleur al kunnen er heel wat variaties voorkomen.
Aanwezigheid herkennen
De bruine rat vestigt zich het liefst in een vochtige en niet te warme omgeving. De bruine rat voelt zich dus al snel ergens thuis, vooral in de buurt van de mens. Zijn favoriete habitats zijn kelders, kruipruimten, schuren, stallen, vuilnisbelten, graan- en houtopslagplaatsen, aan de rand van sloten en dijken, onder de grond in uitgebreide holen en op sommige plekken in de buurt van riolen en ander vervuild water.
Hij graaft een hol met een diameter van 65 tot 90 millimeter, vaak in een oever of onder een boomwortel, maar ook in de vlakke grond. Of hij maakt nesten onder vloeren, in hooimijten, tussen muren en in andere holle ruimtes rond woningen of bedrijfspanden en bijgebouwen ervan. Bij de ingang van het hol laat de rat meestal hopen aarde achter, die na verloop van tijd worden platgestampt. In open gebieden graven de dieren ondergrondse gangenstelsels, die zelden dieper gaan dan vijftig centimeter. Holen zijn bovengronds aan elkaar verbonden met paadjes.
Bestrijding
Om rattenplagen in te dammen, wordt vaak rattengif ingezet. In eerste instantie werden antistollingsmiddelen gebruikt. Dit had in het begin succes, totdat de dieren resistent werden tegen de eerste versie van deze middelen. Daarna werd een tweede generatie antistollingsmiddelen ingezet.
Tegenwoordig hebben veel steden en gemeenten een resem rattenvallen op hun grondgebied staan. Op privéterreinen kunnen wij hiervoor zorgen. Neem gerust contact op met ons.